Thursday, July 23, 2009

jom2idea | Pasif Income

Salam ceria, bahagia dan senyuman kepada pembaca yang budiman,

alhamdulillah hari semakin hari, aku makin banyak kerja yang datang...aku minta maaf kepada beberapa orang client yg aku lambat reply email. so sorry okeh.. bulan ni banyak betul menda yang terjadi. banyak benda yang aku rasa banyak pengajaran buat aku dalam kerja bidang hartanah. kerenah client yang pelbagai ragam.. kadang2 aku rasa mcm nk hilang sabar... bukan apa, menda boleh selesai dalam 1 minggu, jadi drag ke 3 minggu.. so mcm mana rasa? everyday kene follow up dgn lawyer, banker and other people. ada satu kes yg sudah hampir selesai, beli secara sub sale. so bila dah deal semua, dah cantik atas kertas utk pegi sign snp, utk buat loan dan settle semua... aku namakan si vendor A dan si pembeli B. tetiba utk sign snp, si A cakap dia ada upah lawyer dia sendiri utk buat snp... sblm ni tak cakap pun kat si B dan aku... so lawyer si B dan aku kene la bg snp tu utk lawyer si A.. hari jumaat ptg tu si lawyer B dan aku dah hantar kat lawyer A, tp lawyer A cakap tak terima DANNNN dia pegi mengadu kat si A anak guam dia... Si A pun hentam la si B dan aku... aku call balik lawyer B dan tanya.. lawyer B dan aku dah cakap dan siap sent dah kat dia cc kepada ofis dia... kalau kita kerja as profesional, tak payah nk mangadu kat anak guam la... boleh je kalau call lawyer si B dan aku kan... padahal si lawyer ni tak buat ker... nk tunjuk pada anak guam dia yg dia buat keje.. lepas buat pembetulan, dia sent snp tu kat lawyer B dan aku..dah la sent petang, dah suruh petang tu jugak sent balik kat dia... giler ke apa... dan siap mengadu lagi kat anak guam dia yg dia ni dah sent pagi lagi.... aku rasa geram nak mampusss...si lawyer si B dan aku ni dah la sarat, sampai malam buat kerja... boleh plak si A yg macam bagus ni cakap bukan2 pasal lawyer B dan aku... mmg aku hangin giler beb... actually, aku penah jumpa si A tempat baiki kereta..mentang2 la pakai keta besar, aku senyum buat tak tahu jer... menyampah giler aku time tu... huhuhu... akhirnya, lawyer aku siapkan snp tu di mlm buta... kesian beb lawyer aku...tp aku respect giler... dia sanggup tak cuti lagi utk bersalin semata2 kerja yg berlambak atas meja dia... jgn bersalin kat ofis sudah la...anyway, aku doakan agar dia bersalin dgn baik dan ALLAH kurniaan anak yg soleh dan kesihatan yg baik pada mereka berdua...Amin....

bab aku hangin dah lepas....hahahhaha... bukan apa, geram...eeee.... ok lah kali ni aku nk postkan pasal pasif income. apa menda pasif income ni? aku akan fokuskan pasif income ni more to property. bg aku pasif income dalam hartanah ni melibatkan pengaliran wang masuk secara tak sedar dan memberi keuntungan yang tidak di jangka pada masa depan. dalam hartanah ni sebagai contoh, korang beli satu rumah yang berharga 50k dan bg sewa bulan2 sebanyak RM300...sedngkan korang bayar kat bank hanyalah rm200 sebulan. so tiap2 bulan korang untung 100... sedar tak sedar selama 5 tahun korang buat mcm ni, korang dah habis bayar interest dan dah mula mengurangkan pinjman rumah korang... ini aku buat anggaran kasar je... kalau dalam 5 tahun, korang dah bayar sebanyak rm12k pinjaman rumah korang... dan pada waktu yg sama korang dah dapat dapat 6000 sepanjang 5 tahun korang bg org lain sewa..ala yg makan 100 sebulan tu...dah jadi 6k... tu sedar tak sedar la kan... itu untuk sebiji rumah je tau yg berharga 50k. imagine kalau ada 3 biji rumah mcm tu? so korang darab la dengan 3... amacam? banyak tak??? banyakkkkkkkkkk...

itu baru dapat daripada bayaran sewa rumah tu dan untung dah kira byk....tgk ni plak...lepas je 5 tahun, rumah korang pun dah lepas la lock in period... lock in period ni kalau korang beli rumah, 5 tahun korang tak boleh jual... boleh jugak kalau korang nak jual, tp kene penalti sebnyak 3% dari pinjaman korang buat tu... lepas je lock in period, kawasan rumah korang tu aku sure dah membangun sikit... dan harga market value rumah korang pun dah tinggi sikit dari korang beli dulu...kalau korang beli rumah lelong, mmg jadi tinggi la sbb rumah lelong ni biasanya di jual di bawah market value... then korang refinance rumah korang tu... dulu korang beli 50k, korang dah kurangkan pinjaman sebanyak 12k....so jadi 38k kan.... MV kat situ 60k la kan... so korang refinance kepada 60k... then berapa korang dapat duit cash ekk.... 60-38=lebih kurang 22k la korang dapat..... woww.....ini pengiraan kasar je ok... kalau berubah pun dalam 3 4k sahaja... so korang nampak tak lepas 5 tahun apa korang dapat... cash dari korang buat refinance dan duit yg korang dapat bulan2 tu sebanyak 6k.... inilah antara pendapatan pasif....

korang boleh jugak untuk jadikan rumah tersebut sebagai pelaburan jangka masa panjang... ini idea ramai yang buat... kita sedar tak sedar inflasi kesan dari ekonomi semakin meningkat...contoh inflasi = kalau dulu beli gula rm1.20 skrang gula rm1.50...kalau dulu kicap kipas udang tu rm2.10 tp skrang dah 2.80 kan..kalau dulu beras siam rm18 je, tp skrang dah jadi rm28...mahal betul.... itu kesan inflasi... so kalau sekarang la duit utk masuk u dalam 20k[termasuk duit poket bulanan], so kalau 20 tahun lagi berapa la agak nya kan...kalau tak der PTPTN, MARA tak der la nak belaja... sapa mampu nk biaya, kecuali la kita ada duit byk kan....so mcm mana kita nak byk duit? senang dan ideanya ialah beli je sebiji rumah yg kita mampu... kita bela rumah tu.. bela bagi makan cukup2...hahah ingt ikan ke...ekeke... tak der la maksud aku jaga elok2, biar ada je penyewa...selama 15 tahun kita bela rumah tu..then time tu ada anak kita nak masuk u...so kita pun refinance atau jual terus rumah tu...so dapat la cash yg byk... so kita dah jadi ada byk duit...lepas tu, kita tak payah apply ptptn atau mara...kita biaya sendiri anak kita belajar u...mcm mana...boleh kan... insyaALLAH, kalau kita rancang elok2, menjadi tu...ini just idea, mungkin korang ada idea yang lebih menarik...

satu lagi idea, contoh rumah korang tinggal sekarang ni dalam masa 20tahun atau 10tahun atau 5 tahun lagi akan settle...so biar settle dulu... sebagai contoh rumah korang harga 100k...ni contoh je...mungkin ada lebih dari ni, so kiraan sama je...bila dah habis bayar loan tu, korang pun dapat la geran... bukan senang nk dapat geran... bertahun2 bayar duit rumah,akhirnya dapat geran... so dengan geran ni apa nak buat? simpan je ekk... kalau nak duit, korang boleh buat OD... aku tak sure la OD untuk property ni bank bagi berapa... tp bukan 90% la... aku tak ingt sbb tahun lepas aku ada tanya kat bank...so kira mcm cagar jugak la geran tu untuk dapatkan duit selain dari guna sijil ASB... so byk menda ni kita boleh putar utk dapatkan duit kan... untuk syarat nk cagar rumah, rumah tu kene dah habis bayar... kalau belum habis, tak leh buat yea...hehehe....

byk menda boleh buat kan... aku pun ada sedikit je idea..mungkin korang ada idea yang lebih menarik boleh kongsi2 dgn aku...kita boleh sama2 kongsi untuk sama2 kita dapat ilmu... the more we give, the more we get...kadang2 kita susah jugak nak bagi sbb tak nampak apa la kita dapat kan... mungkin kita mcm sedar tak sedar ilmu lain yang kita akan dapat...dan mungkin juga dgn amalan ilmu yang kita berikan, kita akan dapat pahala atau ganjaran dari Yang Maha Esa... dan mungkin juga dgn ilmu kita berikan, org lain akan gembira dgn idea yang kita berikan...itu semua kemungkinan...dan mungkin idea aku ni hanyalah secebis ilmu dari setitis air di lautan...mungkin di luar sana byk lagi idea yang lebih bagus... kalau ada, boleh kita sama2 kongsi okeh...ingt jom2lelong, jom beli rumah lelong...okeh


FARHAN

019.362 3578
jom2lelong@yahoo.com.my
-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli-
-jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

3 comments:

didie said...

Salam En. Farhan,

Anda seorang yang suka bercerita, cerita dengan jelas dan terang, tapi ia bagus untuk pembaca mengetahui situasi2 tertentu dan boleh nampak anda seorang yang buat kerja dan betul.
Tahniah.
Hidup melayu..

Azman said...

En farhan,

Saya pun seorang property investor dan dah ada 3 property yg saya dah dapat melaui lelongan. Allhamdullillah semua saya bayar cash. Cuma sekarang ni saya diberitahu oleh loan officer dari pihak bank yang sekarang ni bank tak nak bagi loan jika seseorang tu dah ada home loan lebih dari 3. Loan Yg ke 4 dia akan bagi max tenure cuma 15 tahun dan rate dia pun berbeza. Betul Ke?

Jom2Lelong said...

re Azman: saya dah reply ur email. tq