Friday, July 24, 2009

Hari Jumaat yang MENCABAR !!!!

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman lagi ceria...

hari ni penuh cabaran dan ada kerja giler berlaku... pagi2 lagi aku dah plan kene pegi ke pejabat lawyer... ada benda nk ambil dan ada benda nak settle di samping aku nk tanya beberapa status rumah... banker dan valuer call utk nk dapatkan snp rumah sub sale..so aku kene keje la sikit...diorg ni kene la jaga..sbb dalam industri ni diorg mmg penting...pagi2 lagi aku ke KJ untuk dapatkan benda2 tu.. sembang2 sikit, tetiba mrs junny datang... isk mek nie... dah la due 7/8 nie... tak cuti lagi... kuat betul dia bekerja... so lepas aku ambik beberapa dokumen aku gerak ke bank... dah sampai bank, aku cek akaun dan beberapa benda, submit snp kat banker dan aku terus ke pejabat pos plak... motor aku tak der road tax...aduh boleh aku tak sedar.. dah dekat seminggu tak der...aku selamba pakai...nasib la polis tak tahan... pegi pejabat pos then dia cakap nk cover note yg lepas...aduh, aku tak bawak plak..then aku balik..lepas je jumaat aku ke pej pos lagi aku cakap cover note yg lepas aku tak der, 2 tahun lepas je ada...dia cakap boleh nak proceed tp ncd kira 0 balik...so mahal balik la menda nie..aduhh.... aku pun cancel...aku balik rumah....

aku gi solat jumaat tak bawak la phone..bila balik, ada 3 missed call...aku call member aku yg sebelum ni aku buat dgn dia pasal road tax... then dia akan buatkan utk aku...settle...3 missed call tu dari Mr F...time tu aku balik dalam kul 2.30ptg...

aku :salam bro...ape cerita nie...
MrF :lu ada keje ke skrang nie ?
aku :kenapa bro ?
MrF :gua nk beli rumah nie
aku :beli kat mana?
MrF :kat puchong
aku :bila auction nyer
MrF :kul 3.30ptg nie
aku :lu ni biar betul bro..ni dah kul brapa ni bro...kat mana auction tu? lu dah check ke maintenance semua ada dia cover tak?
MrF :alamak, gua tak cek la plak...
aku :jap jap gua check..nama apartment
MrF :kat puchong..nama bla bla bla...
aku :ok semua bank tanggung...lu kat mana skrang nie
MrF :kat MEX - maju expressway highway putrajaya-kl
aku :boleh ek lu tak cek dan selamba pegi nk bid...dah buat bank draft belum ?
MrF :jap lagi buat kat KLCC..
aku :lu ni bro, keje giler nie bro..sempat ke 3.30 masuk nie..nie dah kul 2.40 nie...
MrF :sempat bro...cepat bro,gua tunggu kat sana...
aku :ok bro, lu tunggu kat LRT masjid jamek...nanti gua sampai..nak salin baju jap...
MrF :ok ok...cepat bro....
aku :ye la..gua gerak la nie....

ni antara call aku dgn mr F....mmg keje dia keje giler...sampai aku pun naik giler bawak motor... dah la motor tak der road tax lagi...selamba je aku bawak sbb nak cepat punya pasal... aku park kat sg besi then naik tren..time tu dah kul 3.00...aku naik tren then sampai kat masjid jamek kul 3.20ptg... then terus ke PAH... kat mana PAH...kalau korang nak tahu, PAH ni betul2 depan jalan MELAKA..bukan jalan MELAYU ok... member aku ni nasib la dia panggil nama aku...sbb aku dah berlari nk gi ke PAH ingt nak register dulu bg pihak dia la...kang tak sempat plak... nasib dia nampak aku...terus kami ke PAH...sampai je auction dah bermula...time kul 3.40pm..aduh, kalau ada org ni mmg masak la...tak leh masuk dah la... nasib lot tu tak der org...so sah2 la dapat RP... then dia pun bagi bank draft, aduhhhh apa la plak bank draft ni buh nama bini dia... kene letak nama UOB.... nasib ada cash... then letak cash 10% deposit...then menang la dia ptg tadi... lega... itu lah pengalaman pertama masuk bid...bini dia sampai tak nak pegang bidder pad tu... aku dulu pun terketar2 beb...first time kan... then kami pegi makan kat McD...aku tak makan dari pagi.. nk makan, tp tak sampai hati sbb bini Mr F berpuasa... so aku minum je... then aku bungkus bawak balik... aku menuju ke putrajaya plak.. sbb aku janji dgn buah hati jantung pisang yang comel aku ni nak gi pasar malam..nk beli barang dapur sikit... nk tgk2 makanan dan buahan2... then baru aku balik rumah... so McD sampai la rumah baru aku makan...sorry yea bro, gua tak sempat nk makan dalam LRT... segan ramai org la...hehehe...

itu lah kerja giler setengah hari...jgn amal beb menda2 mcm nie..bahaya..nasib baik la semua benda cukai, maintenance di tanggung...bila aku tgk file di PAH, rumah ni dari tahun 2005 lagi di buka fail lelong.. so maksudnya dari tahun 2005 lagi rumah ni dah nak lelong..mungkin ada masalah so tertangguh sampai skrang baru lelong.. so Mr F lepas ni kene la ambik contract kat PAH ptg isnin okeh... baru kita buat next step..aku bangga giler dgn semangat Mr F dan isterinya... bersemangat utk buat investment.. betul cakap Mr F, kalau tak buat skrang bila lagi nak buat.. betul, seribu langkah itu bermula dgn satu langkah yang pertama... kita kadang2 malas utk mulakan wahal org lain dan mula nampak kejayaan... cuba kita lakukan selangkah mungkin kita juga akan duduk sebaris dgn kejayaan org itu.. jgn kita teragak2 untuk lakukan jika kita sudah menilai baik dan buruk serta risikonya...yakinlah kita pada diri dan pasangan kita kerana mereka yang terdekat yang mampu membangkitkan semangat kita untuk berjaya... tanpa mereka, kita perlukan high motivation untuk mencapai sasaran kita... kita mungkin target, untuk capai target itu kita perlulah membuat perancangan... selepas rancang dan kaji, bermulalah satu langkah untuk target kita... tak kira la langkah itu dalam bidang hartanah ke, bidang business ke, bidang iklan ke, bidang pertanian ke...tak kira la apa bidang pun untuk nk bermula satu langkah itu...ok, jom sama2 kita bermula dgn langkah keramat yang akan memberikan kita kebaikan di masa depan...insyaALLAH...okeh



- no keramat 23.....


- jalan MELAKA dekat bas stop kat leboh ampang....


- PAH betul2 depan bus stop sebelah kanan seberang jalan...


- dari LRT Masjid Jamek.....


- McD yang belum di makan.. yum yum...




FARHAN

019.362 3578
jom2lelong@yahoo.com.my
-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli-
-jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

3 comments:

wakif said...

farhan,

ada buat servis manage rumah tak?

Jom2Lelong said...

re wakif : en wakif, setakat ni saya belum buat servis manage rumah lagi tetapi itu dalam perancangan syarikat. insyaALLAH saya umumkan dalam blog nanti..

wakif said...

cantiklah tu... coz sy ada luar lembah klang....:)