Monday, October 4, 2010

Gov Loan, Double Transfer

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

alhamdulillah, minggu ni dah masuk minggu terakhir syawal... masih ramai lagi di kalangan kita yang dalam persiapan nak buat open house kan... minggu lepas, banyak open house aku gi... dari kawan sekolah menengah yg dah berpuluh tahun tak jumpa, kawan2 lama dan ramai la client yg ajak.... mana sempat aku pegi,dan mana tak sempat salam ku kirimkan... hehehehe... aku sendiri tak sempat untuk buat open house... mungkin bukan rezeki tahun ni.... hujung minggu je penuh activiti aku... dengan org tengok rumah, betulkan rumah, pasang lampu, itu ini...

minggu lepas ada benda yg berlaku pada aku dan juga client aku.... aku ingin bercerita dulu pasal client aku ni... pembelian sebuah rumah di Puchong.. penjual menjual rumah ini kepada seorg pembeli yang mana pembeli ini menggunakan loan kerajaan... seperti mana maklum, tempoh 90 hari di kira setelah menerima surat confirmation letter dari pemaju... oleh kerana pemaju rumah ni dah bankrap, satu badan liquidity telah mengambil alih.. untuk dapatkan CL dari badan ini, bayaran hendaklah di buat... kos dalam RM2k hendaklah di bayar... rumah ni masih lagi dalam master title.... so, untuk dapatkan CL ni pun dah ambik masa dekat 3 bulan... penjual tak aware pasal ni... so, lepas ni penjual kena aware... 90 hari start pada hari terima CL dari developer... pada masa yg sama, proses loan berjalan... pembeli bekerja di IPTA dan IPTA ini meluluskan permohonan tersebut... dan apabila di hantar ke BPP, pihak sana meminta beberapa dokumen yg tidak seperi biasa.... kat sini, lawyer pun dah aware mcm pelik kes ni... aku pun start heran... by da way, pihak pembeli dan bayar deposit almost 20k untuk rumah ni... siap dengan lawyer fee, liquidity and etc.. minggu lepas hari khamis, pihak lawyer terima surat dari BPP yg loan pembeli di reject on da spot.... terkejut beruukkk aku... time tu aku tengah survey rumah di puchong... terkejut jugak sbb ada byk miscall dari lawyer siap sms suruh call balik sbb urgent... huhuhu.... kenapa reject? alasan BPP kerana rumah tersebut adalah atas nama yg ketiga.... then bila aku baca balik pekeliling, baru aku paham... huhuhu... mmg terkejut la aku... kata pihak BPP, rumah yg hendak di beli hendaklah rumah yg mana dalam s&p tertera nama pemaju dan pembeli... maksudnyer pembeli pertama... kalau pembeli pertama dah jual kepada pembeli kedua, so kita tak boleh beli hartanah tu dengan loan gomen... sebagai contoh :

i - Developer A jual rumah kepada Pembeli B..so dalam snp tertera nama Developer A dan Pembeli B - yg ni pembeli C boleh beli dari B pakai loan gomen
ii - Pembeli B jual rumah kepada Pembeli C..so dalam snp tertera nama Pembeli B dan C - yg ni pembeli D tak boleh beli pakai loan gomen.. sbb pembeli D dah jadi pembeli ke tiga....aku sertakan pekeliling untuk rujukan....

http://bpp.treasury.gov.my/web/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=140&lang=ms

so, ikut option, terpaksa la lawyer dan aku try untuk bantu pembeli ni... kita cuba untuk pakai loan bank plak...aku cuba la pakai network yg ada untuk luluskan loan dia dalam masa terdekat... aku berdoa agar loan dia lulus..insyaAllah... sbb ada beberapa option untuk ini... salah satu kesilapan dalam kes ini ialah, buyer takut rumah tu jatuh kat tangan org lain dan tak nak proceed dengan loan bank... aku dah advise sblm ni pasal loan gomen, kalau boleh try pakai loan bank dulu... tapi, customer always right... honestly, rumah tu senang jual... ada customer Q untuk rumah di kawasan tu kalau ada yg nak jual... tapi harap2 buyer ni lulus la nanti loan bank.. insyaAllah...

kes ke dua plak kes aku sendiri... yg ni hari jumaat ptg kul 5 mcm tu... aku call lawyer untuk tanya something pasal client aku... tup tup, aku plak dapat bad news... mmg terpana la jap... rumah yg aku jual terpaksa buat double transfer... huhuhu... tak leh buat direct transfer.. sbb strata title baru je keluar... rasa tak tahu nak cakap apa dah... developer yg lembab ni nama Kemajuan Masteron dan yg inchager is Susan ni lembab giler... dari bulan 4 mintak CL tup tup skrang dah kuar strata title... so, suruh buat double transfer dulu... aku berdoa la, buat anaiya kat org, nanti Allah bg la pembalasan... so, aku kena tunggu lagi 6 bulan utk selesaikan urusan rumah ni... sbb dokumen kena tukar balik, kena sign balik apa semua... mcm beli rumah balik.. banyak pihak yg di susahkan... sbb nyer developer lembab keluarkan CL... eeeeeeee...... almost 2 years beb jual rumah... aku bengang tak yah citer la... kat lawyer yg in charge, mmg aku akan bg jugak nanti... kata nak call aku, sampai sudah tak call... siap la nanti... skrang ni perasaan bercampur baur giler... marah, terkilan, bengang.... mungkin ini takdir untuk aku agar lebih muhasabah diri dan lebih berhati2 lepas ni... sbb tu la, penting beli rumah yg dah ada title... semua perancangan aku agak lari sikit, tapi insyaAllah ada option lain nanti... dah ada option dalam kepala aku ni actually... huhuhuhu....

minggu ni, aku nak berehat sikit.... nk settle dulu beberapa kerja aku pasal lawyer+loan dan juga pasal kerja sekolah aku... nak tenangkan diri sikit sambil mencari peluang... bukan apa, rasa dah lama tak jalan2 dan berehat... rasa nak berehat la sikit... kena gak la award kat diri sendiri... hehehehe... rasa tertekan sikit beberapa minggu ni pasal kerja sekolah aku... research tak siap2 lagi...huhuhu... kepada yg email aku lambat jawab, aku minta maaf dan kat facebook aku, ada gak aku kongsi cerita aku, pasal rumah nak jual dan sebagainya... ingt lelong, jom2lelong..okeh....





p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578>
>
-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

3 comments:

sourplum said...

CL tu ape eh?

Jom2Lelong said...

CL - confirmation letter

dukun melayu said...

wah, ini baru..

selalunya orng baca syarat secara direct,bukan tersirat. direct: developer kepada pembeli pertama,pembeli pertama kepada pembeli kedua.

tersirat: jika anda pembeli ketiga, anda tidak lagi layak menggunakan loan kerajaan bagi property yang sama.