Tuesday, September 28, 2010

Property Investment - Disebalik Tabir

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

alhamdulillah, minggu ni aku berkesempatan nak tulis blog ni... mmg masa amat2 la terbatas... aku pun kesian kat diri aku ni... letih sampai kena mc last week... doktor suh aku rest, tapi keje kena bereskan gak... sampaikan aku terlambat buat survey utk property ni...aku nk mintak maaf byk2... 1 2 bulan ni boleh di katakan saat genting kepada aku... minggu lepas sbb nak siapkan research proposal, byk menda aku terpaksa lepaskan... huhuhu... minggu ni terpaksa settle beberapa benda yg penting sblm minggu depan nak rest skit...

by da way, aku paste note yg di tulis oleh wan ab rahman... beliau adalah seorg investor yg mana aku rasa ia amat berguna untuk di jadikan panduan untuk menceburi bidang hartanah ini...

Aku rasa ramai yang teruja bila baca kisah2 pasal property investment ni, mana taknya beli rumah beb puluh2 ribu malah ratus2 ribu tu... tengok gaya macam beli mainan jer...:)

Kali ni aku nak share kisah2 sebalik tabir pasal property investment ni... tu pun setelah baca kisah ni do we really make money being landlords? Pada dasarnya memang boleh buat duit dengan property investment ni tapi kena consider 3 perkara utama ni dulu.

1. Deposit untuk beli rumah especially rumah lelong - at least kena ada 10% + 5%, deposit biasanya 10% dan 5% lagi tu untuk perbelanjaan lain seperti legal fee, outstanding maintenance fee (ada yg bank tak tanggung... kadang2 kena bayar dulu then claim balik kat bank), repair, etc.

so ingat 15% ni dah 'beku' dalam tempoh yang lama... kalau nak refinance pun kena ambil masa lebih kurang 4 bulan + 4 bulan baru dapat duit. So yang ni kena betul2 faham dan kena ingat investment rule#1 - invest only with your excess money... jangan sekali2 guna duit perbelanjaan atau simpanan kecemasan.

2. Duit sewa - monthly installment = +ve cash flow based on simple calculation.... tapi ingat kadang2 malah selalu juga ia akan menjadi -ve cash flow.... bagaimana? kalau rumah tu kosong selama sebulan macam mana? kalau 2 bulan? 3 bulan? lu pikir lah sendiri... tu tak termasuk bermacam2 jenis cukai lagi, maintenance fee, etc

so? janganlah simply buat calculation yang wang sewa bulanan yang kita dapat tu menjadi sebahagian daripada 'income' kita....

3. Bagi pelabur yang 'jauh' macam aku ni terpaksalah guna khidmat property agent... bila guna khidmat diaorang ni kena lah bayar service fee... banyak ke sikit? bergantung pada kiraan masing2... contoh kos untuk survey sebijik rumah biasanya dalam lingkungan RM150-Rm300... so lu kiralah sendiri.... kalau kita 'turun' pi survey sendiri maybe kosnya lebih tinggi... duit minyak, duit tol, duit makan, etc.

Itu baru kos pergi survey 1 rumah kalau 2 rumah? 3 rumah? hahaha pikirlah sendiri.... itu baru kos survey tau... kos pergi auction, kos uruskan lawyer, uruskan loan...ribu riban jugak tu!

so? do your own math!

Conclusion based on my own experience... nak invest dalam property ni kena pikir 3-4 kali tapi jangan terlebih pikir pulak, kan sampai bila2 tak beli property...:) so best ke tak best invest dalam property ni? tepuk dada tanya selera....


ini base pada experience dia sendiri... so, aku rasa testi mcm ni lagi bagus untuk kita jadikan panduan berbanding dengan teori.. so, tepuk dada tanya selera... nanti aku cuba luangkan masa post mistake in property investment...ingt lelong, jom2lelong..okeh..

p/s : kredit to Wan Ab Rahman @ Facebook


p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578>
>
-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

5 comments:

wakif said...

thanks bro coz sharing it here... this is based on feedback yang aku dapat dari kawan2 yg baru nak berjinak2... kalau tgk sekali imbas memang nampak very interactive... tp kena kaji betul2 dulu especially keadaan kewangan masing....:)

Jom2Lelong said...

sharing is caring beb... care to other plp, so boleh sama2 kongsi ilmu..

Anonymous said...

very interesting to hear.. good job bro, orang kita memang suka dengar yang best2 jer... part kena kuar RM lebey sket, mulalah macam2... haha

~zam~ said...

sama macam aku, pelabur dari jauh.. sebab tu gunakan farhan sebagai kawan dan ejen hartanahku :)
~zam~

faizan said...

Salam.. saya ada pertanyaan
Kalau beli umah lelong kos rendah cash, then sewakan atau jual balik ok tak..? modal drpd duit simpanan bukan pinjaman.. apa prospek rumah rumah kos rendah nih..? sewa mungkin ada tapi ok ke nak jual balik..?