Monday, October 18, 2010

Cuti 2 minggu lepas... #2

Salam sejahtera buat pembaca budiman,

alhamdulillah, alhamdulillah.... syukur aku dah pun pulang dari berehat.... bersyukur sungguh dah sampai ke negara sendiri... seronok berada di negara sendiri...mmg aku perlukan cuti ni kerana atas nasihat doktor, sedara dan kawan2... mmg aku perlukan... terpaksa kosongkan kepala dari segala perkara... kerja, belajar dan segalanya... kena free... mmg sebelum ni aku keje tak ingt makan, minum, tido tak cukup... sampai la aku ke hospital check-up... doktor so suprise dengan apa yg aku dapat... bukan 1 doktor, tapi 4 doktor yg aku pegi check... 1st dekat hospital kerajaan, then aku pegi private... bukan apa, nak lagi pengesahan... so, baru aku sahkan yg aku perlukan banyakkkkk rehat... so, 2 minggu lepas aku pun pegi la berehat... selain tu aku merewardkan diri aku sendiri.... nak jugak la berehat di tempat orang... kalau bukan sekarang, bila lagi kan...

so hari tu aku berlepas ke Hong Kong... bercuti la konon nyer... dah settle semua pasal tiket dan passport... passport pun dah tukar sbb yg lama dah expired... ke Hong Kong tak perlu visa, tapi aku nak panjangkan kaki ke Mainland china... so aku ambik visa untuk ke sana... aku ambik visa multiple entry... so aku base kan diri di Hong Kong... flight MAS ke sana hanya 2x sahaja sehari.. aku ambik flight petang.. masa HK dengan mesia sama je.. so sampai sana dah malam... sampai kat imigresen sana punya la panjang beratur... huhuhuh... so ikut je la giliran... sampai je turn aku, mcm ada prob... alamak... mmg aku cuak la jugak... aku mmg pegi sorang ke HK... sbb member2 aku dah ada di sana... diorg pegi awal lagi... so aku relax je la... 15 minit kat situ.. then terpaksa masuk bilik... siut betul... aku msg kat org yg tunggu aku kat HK airport yg aku kena tahan.. so aku suh diorg tunggu jap... diorg dah prepare kalau tak lepas, call terus general consulat kat sana... aku relax dulu... so dah sejam... pegawai imigresen dia datang... just check aku punya passport... sembang2 skit... lepas la aku kat situ... lega... aku ambik je bag, kastam diorg plak tahan aku... hampeh tul.... kat sini dekat setengah jam plak... aku kena periksa, bag aku kena selongkar... tanya aku keje apa... nak ke mana... kenapa ada visa china... dan sebagainya... letih jugak nak menjawab... sbb diorg ni pun bukan reti sangat bi... huhuhuhu... kena explain very nice la... then aku pun di lepaskan... aduhai... penat kat situ... then aku ke wan chai... tempat menginap... hotal empire....

alhamdulillah, dah sampai hotel kira aku lega la... makan? dalam flight dah makan.. so masih lagi kenyang... rehat la aku mlm tu... esok nyer, aku masak nasi sendiri... makan dengan serunding... tQ to zam... hehehe... then aku pun berjalan2 di HK.. seronok gak la... pegi tengok laser, pegi mong kok, pegi arena star... aku tak sempat pegi disneyland dan juga the peak...sbb tak berbaloi nak ke the peak sbb kat sana cuaca berkabus... lagi pun, aku pegi sana ada beberapa kerja yg di intai2... berehat sampai mengintai... hehehe... so satu mlm tu aku makan di rumah salah sorg kenalan di HK... dia menyewa di sana HK40k... lebih kurang 20k duit mesia... parking keta lain plak... dalam HK2400 sebulan... tu yg free parking.. kalau yg reserved lagi mahal... banyak gak la bersembang2... kenalan aku ni duk sini dah 1 tahun lebih... mencabar gak la dulu sini mula2 dulu dia cakap.. tapi skrang dah ok... mmg amat berbeza di sana... ini pendapat aku la... makanan halal senang je dapat sana... tapi kena cari... aku pun makan kat istanbul punya kedai... sekali makan boleh tahan gak la... sbb kat hotel mmg tak halal... takut gak la... kereta kat sana mmg marvelous habis... kebanyakan yg keje sana naik bas ataupun tren je... transportation sana mmg cekap... sbb tu la ramai yg naik bas.. aku rasa selamat duk HK... pagi2 lagi ramai yg membeli makanan kat kedai... diorg ni mmg jenis tak masak kat rumah...

kat sana gak aku sempat ke shenzhen... mmg kat sini mcm bukit kayu hitam la... so kat sini nk membeli pun ok gak... aku pun beli la barang2 sikit kat sini... nak bargain kat sini senang je... dia letak 70 pun, terus kita potong 30... kalau dia tak kasi, kita jalan je... mesti dia panggil balik... hehehe... then last sekali dia bagi kat dengan harga tu... mcm tu la tektik kat sini... dari HK aku ke guangzhou... naik tren HK190 sehala... masa lebih kurang 2 jam... so aku pun pegi la sana... sampai guangzhou(GZ), cari la hotel yg dekat dengan stesen tren sbb aku kena bertolak balik ke HK... 1st day ke GZ aku tido di hotel tepi betul2 dengan tren... tapi ada kejadian mlm pertama tu... balik dari shoping, pintu bilik aku tak leh bukak... then aku panggil org hotel... dia bukak, charge aku RMB200... aku tak bayar.. ckap kat GZ ni mcm ayam dengan itik... dia tak leh cakap org putih... aku mana la reti nak ckap cina... then aku cakap aku bayar esok pagi.. so esok2 pagi aku lepas je sarapan, aku pun pegi nak check out... nasib la dia tak ingt kejadian smlm... huhuhu... so aku ke hotel bostan plak.. hotel ni tepi times square.. mmg terbaik dan aku rekomen kalau korang duk sini... bawah hotel ada makanan halal... baru la aku rasa lega duk hotel.. nak pegi shopping naik metro je... ala mcm lrt la jugak... jalan kaki 5 minit sampai la kat metro... stesen Linxie tak silap.. kat sini skrang tengah buat persiapan nak anjur sukan asia... metro ni pun mcm baru je lagi siap... sbb diorg pun mcm tak reti lagi nak pakai... nak gi mana2 pun tengok peta lagi... so hari tu mmg berjalan dari pagi sampai la malam...

mencari beg2 palsu... hahahaha... mana nak dpat prada patern yg baru, channel yg baru.. harga giler punya murah.. selimut kat mesia dalam 35 kat sana 10 je... mmg terbaik... tak banyak yg aku beli kat GZ... sbb mmg datang nak melawat... beli pun utk sedara2 aku... mlm pegi ke beijing lu... mmg hepening kat sini... nak jam apa.. semua ada.. rolex la, rado la... mmg best.... kat GZ gak ada mcm plaza Law Yat tu ada 2 3.... letih aku nak pusing... bertingkat2.... yg jual pakaian tu pun 2 3 bangunan... tak larat aku nak panjat... mmg betul2 aku jalan... baju mmg murah... nk buat bisnes mmg boleh... heaven betul kat sini... seronokkk betul... nasib la aku tak leh lama... kalau tak, banyak benda aku nak membeli... huhuhu... dari GZ, aku ambik tren pagi 1st ke HK ... sbb aku nak balik mesia dah... dari GZ naik tren.. then sampai kat Hung Hum, aku ambik bas transit ke Kawloon utk naik airport express ke airport... so sampai airport kul 12.15... aku check in... tengah2 cek in, ada minah indon ni... datang nak tumpang bag.... ohhhh tidakkk... jangan la sekali2 nak tumpangkan bag org yg tak kenal... mmg la kg aku kurang dalam beberapa kg.. kalau tumbang bag, tu atas nama aku... ada dadah dalam bag tu, lokap la aku...

time check in dia kasi kad makan... aku ingt kat KLIA je ada golden lounge... kat sini pun ada gak... traveller lounge.. so sebelum naik flight aku makan dulu jap... for MAS passengger, dia sediakan HALAL food... kat sini internet mmg free la.... makan la dulu... mmg terbaik betul... then aku pun balik naik flight... dalam flight plak, tak larat aku nk makan... 5x makan... sampai last sekali aku cakap, enough... im full.. baru la dia faham... nak tido mmg best... sbb kerusi ni yg jenis baru... tengok cerita lagenda budak setan... byk citer... tapi tak larat tengok citer... tido lagi best sbb kekenyangan.... sampai kat KLIA, time tu kul 6.20... so awal lagi... so lepak dulu kat golden lounge... makan dulu seround... kenyang2 perut, solat semua then baru la aku balik umah.... kat sini mmg heaven betul utk traveller... semua mata pandang aku semacam je.... ye la, melayu berapa kerat je pun... hampeh je... lantak la korang nak pandang ke apa... yg penting aku nak makan... nak berehat... nak mandi pun boleh kat sini... kat sini nak berlepas pun boleh makan, baru sampai pun boleh makan... makanan amat la sedapppp... nak paw kacang bayk2 pun boleh... tapi ambik sikit2 la.. tapi aku tak buat la... hehehe...

lega dapat balik rumah... tq to my neighbour sbb jaga rumah aku... minggu lepas aku ada beberapa kerja yg dah buat... pegi konvo... buat claim jual rumah... hadiri talk jual rumah high end... hadiri kelas.... dan tolong kakak aku buat kesyukuran aka open house.... minggu ni relax... minggu depan dah ada plan skit2.. cuma belum finalize... projek yg aku buat baru berjalan dalam 10%... ni aku dah balik bersambung balik... harap minggu ni ada improvement... aku bercerita perjalanan aku bukan aku nak riak atau menunjuk2... ambik sudut positive... semua org ada cara untuk membahagiakan diri sendiri... ada yg ada duit buat saving... mcm aku suka travel... so aku allocate utk travel.... mmg tu minat aku... pernah org cakap kat aku, buat apa membazir ke sana sini... simpan la duit lama2 jadi la banyak... bagi aku, lagi jauh kita pergi, lagi terbuka minda kita... lagi luas idea yg kita dapat... kadang2 benda ni mmg tak boleh di beli... membaca mmg boleh baca... tapi on practical, is very impossible to apply on teory... sorg kenalan aku cakap, walau banyak mana idea yg kita ada, tapi itu hanyalah idea... yg penting DO IT... cara kita laksanakan... cakap saje tak guna... semua org boleh cakap... tapi cara kita apply... kena apply... apa yg membezakan kita dengan org lain ialah cara kita berfikir, cara kita laksanakan... laksanakan ikut cara kita.... kita boleh duplicate cara org, tapi try to create by own.... kena creative dan inovatif... insyaAllah, sebagai umat Islam, apa jua yg kita buat, kita laksanakan kena bertawakal kepada Allah... berdoa dan terus berdoa agar di permudahkan jalan, di berikan kesenangan dan kemudahan... berkongsilah apa yg kita ada... insyaAllah ia akan bertambah dalam cara yg kita tak duga... percayalah dan yakinlah, Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.... ingt lelong, jom2lelong...okeh...


p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578>
>
-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

2 comments:

wakif said...

wah2 interesting... setuju ngan ko pasal pay yourself first... takyahlah nak berkira sangat dgn diri sendiri...:)

Jom2Lelong said...

re wakif : betul2... jangan berkira.. sekali sekala je...