Tuesday, February 21, 2012

Sabar dan tenang hadapi cabaran....

Salam sejahtera buat pembaca budiman,

alhamdulillah, hari ni dapat bangun tido dengan tenang.... ohhh, semalam aku rasa amat berserabut otak ni... amat amat berserabut... tak tahu la ini dugaan atau cabaran yang perlu aku hadapi... tapi aku anggap perkara tersebut asam garam dalam kehidupan berkerjaya agen hartanah, student dan juga kerja2 aku.... aku kena sabar hadapai semua benda ni.... insyaAllah, aku teramat yakin dengan firman Allah "Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya....." - maksudnya Allah tidak akan memberi ujian atau dugaan diluar tahap kemampuan hambaNya.. alhamdulillah, so far aku dapat menyerap setiap tekanan dengan baik... syukur....

real case... 2 3 bulan lepas aku hadapi satu kes yg agak besttt... as a property manager, aku berhadapan dengan tenant yg mcm2 perangai.. ada yg liat nak bayar, ada yg bila ketuk baru bayar... huhu.. pening gak la... dannn ada sorang ni.. dah 3 bulan tak bayar... geram sungguh... aku dah habis diplomasi dengan dia ni.. call tak penah nk angkat... bila sms, boleh plak balas... last sekali, aku buat la something.. aku tak tahan dah nak hadap dengan owner... nasib la owner baik...

so, aku pun buat sesuatu dan kata2 akhir aku, kalau tak bayar sebelum 20hb, saya tak boleh buat apa... dan aku tak balas dah sms dia lepas tu... smlm, duk tengok berita smlm, ada sms masuk.... duit dah bayar untuk tunggakan... aku terus masuk online banking, alhamdulillah dah bayar.. seterusnya aku memberi dia kata2 yg agak memberi motivasi agar menjaga hubungan dengan aku serta owner.. hopefully dia paham....

dari tadi lagi aku menulis benda ni... dari pagi kul 9..tapi tulis satu ayat, tepon masuk... aku tengah deal dgn owner dan juga buyer pasal satu property... dah 2 minggu aku terpaksa follow up dengan bank... geram sampai aku bergaduh la dengan banker ni... imagine, dia boleh peram application sejak 2 bulan lepas... eeee... smlm baru nak verify... apa lagi, byk la peluru aku tabur... hari ni baru terhegeh2 nk follow up balik... gertak je nk hantar report kat hq... baru la nk buat keje.. tak paham betul aku bank BSN ni... ambik ko.... siap buh nama lagi... hahahhaa.. geram... so, pagi ni buyer dengan aku duk deal dengan owner... nk reduce skit harga... so far, +ve... insyaAllah.... semoga ia berterusan sampai deal ini berjaya... aminn...

smlm aku sempat ke bukit jelutong... aku diberitahu kedai nak jual... apa lagim cargas la pegi... alih2 bisness je nak jual... ermmm... aku dengan partner pk 2 3 kali la nak ambik... risk too high... even bisness ni best, tapi risk tu tetap ada... aku search kat pakcik google pun cakap bisness dia ni ada sedikit -ve side comment pembaca... tapi benda ni boleh diperbaiki.. insyaAllah.. aku harap dia dapat mencari buyer yg sesuai...

sblm terlupa, aku mmg ejen hartanah di bawah rescom realty.... sub sale aku buat, lelong pun buat gak... kebanyakan kes aku on sub sales... lelong kalau ada request baru pegi tak pun, aku pegi beli untuk diri sendiri... hehehehe.. nk listing??? email to email jom2lelong kat bawah k... nanti aku akan hantar listing lelong... insyaAllah...

hari ni bersemangat skit... dah seminggu aku lemau... tak tahu la kenapa... duk pk mcm2 kut... so, kena la cargas minggu ni... ada exam hari sabtu ni dan minggu depan... study pun belum... so bergerak dah lepas ni... aku kena usaha.. aku kena yakin... kadang2 bila tak bermotivasi, aku baca kisah2 utk motivasikan diri... so ada la satu kisah... kisah ni bg aku untuk tabahkan diri walau apa pun berlaku... aku suka cerita ni.... maksud tersirat tu memberi aku satu kekuatan agar terus bekerja walau dalam situasi apa pun... hopefully ia juga memberi pembaca juga maksud yg tersirat dalam cerita ini... selamat membaca ...... - aku tahu korang terer english..............

A doctor entered the hospital in hurry after being called in for an urgent surgery. He answered the call asap, changed his clothes & went directly to the surgery block. He found the boy's father pacing in the hall waiting for the doctor. On seeing him, the dad yelled:

"Why did U take all this time to come? Don't U know that my son's life is in danger? Don't U have any sens...e of responsibility?" The doctor smiled & said "I am sorry, I wasn't in the hospital & I came as fast as I could after receiving the call...... And now, I wish you'd calm down so that I can do my work"

"Calm down?! What if your son was in this room right now, would U calm down? If your own son dies now what will U do??" said the father angrily

The doctor smiled again & replied: "I will say what Job said in the Holy Book "From dust we came & to dust we return, blessed be the name of God". Doctors cannot prolong lives. Go & intercede for your son, we will do our best by God's grace"

"Giving advises when we're not concerned is so easy" Murmured the father.

The surgery took some hours after which the doctor went out happy,

"Thank goodness!, your son is saved!" And without waiting for the father's reply he carried on his way running. "If U have any question, ask the nurse!!"

"Why is he so arrogant? He couldn't wait some minutes so that I ask about my son's state" Commented the father when seeing the nurse minutes after the doctor left.

The nurse answered, tears coming down her face: "His son died yesterday in a road accident, he was in the burial when we called him for your son's surgery. And now that he saved your son's life, he left running to finish his son's burial."

Moral - Never judge anyone..... because U never know how their life is & what they're going through"

jom2kongsi kepada orang lain...okeh...

p/s : Condominium PV8 Tmn Melati For Sale....High Floor....Komisyen kpd introducer.... :)

p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578
p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578

FARHAN
019.362 3578


My Listing :
www.mudah.my/farhan
www.facebook.com/jom2lelong

-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli-
jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

2 comments:

Ahmad Hafidz Abdul Rahim said...

nk minx tunjuk ajar laa dlm bidang ni bru nk ceburi

Ahmad Hafidz Abdul Rahim said...

nk minx tunjuk ajar laa dlm bidang ni bru nk ceburi