Tuesday, April 5, 2011

Prepare Your Confident...

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

keywords : sime property, keje sendiri, imam Hambali, prepare ur confident...

alhamdulillah, selesai sudah beberapa kerja hari ni... buat claim, beli barang dan buat marketing skit dalam menjual rumah... smlm, aku bersama beberapa rakan ada minum2... ye la, dah beberapa bulan tak der jumpa... dan banyak la cerita.. salah satu citer yg aku tak tahan dengar...'weh, blog ko tu mmg stail update 3 bulan sekali ke?'....aduhhhh... hampeh betul... bukan apa, tak sempat la bro... hhuhuu... hujung minggu lepas, aku ada melepak dengan budak2 sime di sime property kat shah alam... mmg office diorg sempoi habis... dalam buat kerja masing, ada la jugak duk sembang2 dengan diorg ni... keje private dia sibuk boleh la tahan... dan member aku ni pun byk la citer plan untuk berhenti keje...

bagi aku, ramai di kalangan kita yang nak keje sendiri... bagi yg pompuan, boleh la jaga anak depan mata... seronok tengok anak membesar depan mata sendiri... ye la, kalau keje balik dah ptg, penat dah... tup tup dah malam... makan, solat then tido... anak pun sempat tengok kejap je... aku paham la, perasaan untuk bekerja sendiri tu ada, tapi persoalan yang selalu bermain dalam hati ni - boleh ke aku keje sendiri ni? kalu gagal mcm mana? FULL STOP!!

ramai di depan mata aku sendiri yg aku melihat dari diorg keje, hinggalah diorg berhenti dan kerja sendiri... dari aku belajar hingga la sekarang... dari aku buat kerja2 yg beri aku pengalaman bergaul, hingga sampai tahap sekarang... aku dah nampak ramai yg berjaya... ya, yang berjaya... aku sarankan kepada mereka yg ingin berhenti keje untuk prepare dulu... 1st - ambik insuran... kenapa? kalau keje, kita masuk hospital company kita bayarkan... gomen plak, mmg la free...tapi wad dah kena bayar yea... hehehe... so, even kita keje sendiri, kita sakit masuk hospital pun, insurankan ada... so claim insuran untuk bayarkan... kalau ambik yg tinggi bayaran, so banyak la menda kita boleh buat..maksud aku boleh la masuk hopsital yg best2... gleneagles ke, pakar damansara ke...tengok la sejauh mana ia cover...

2nd - prepare saving... ini mmg susah bebenor nak buat... mmg la, kita dah ada anak, bini untuk beri makan... ada yg cakap, bukan takat nak saving, bulan2 pun semput... akhir je bulan, pegi tabung haji...akhir je bulan kuar duit ASB... betul...mmg aku tak nafikan...tapi kena la mencuba...even sedikit pun, try... tak pun, cuba la buat investment.. kita plan contoh 2 tahun lagi behenti...so plan beli rumah skrang, dalam masa 2 tahun jual dan ia boleh cover at least 6 bulan gaji... kalau gaji 2k, ia dapat 12k net profit... cuba buat.. aku penah buat yea, dan ia berjaya... korang kena cuba... dalam masa 2 tahun, aku dapat dalam 100% dari harga rumah yg aku beli... so aku penah buat, aku berani cakap..so kena usaha bab ni... bukan sahaja rumah, malah emas ke, shares ke or apa2 yg di rasakan ia akan berhasil dari kajian yg di buat....

3rd - sokongan.... yg jugak paling dan amat penting... bagi aku, mmg ia penting sangat2.... sokongan secara tidak langsung ia menjadi keredhaan... kalau emak atau ayah kita beri sokongan, secara tak langsung, ia redha dengan keputusan kita... wife kita, husband kita, tunang kita even bestfriend kita... sokongan daripada diorg ni yg akan berikan kita sokongan dalaman yang tidak dapat kita gambarkan... untuk husband, wife, tunang kat luar sana... YAKIN dan berilah sokongan yang POSITIVE kepada mereka... janganlah jemu2 ucap benda2 yg positive... beri la galakan kepada mereka... jangan sekali kali merendahkan keupayaan mereka... beri semangat..jadilah pendengar yg setia..dan berikan komen positive anda dengan penuh kelembutan dan kasih sayang...tegur lah mereka ini dengan penuh budi bahasa dan bahasa yang sopan.. jangan sekali2 marah atau tegur dengan meninggi suara... cakap elok2 kalau semangat mereka ini nampak goyah... dan YAKIN lah, mereka ini akan berjaya...insyaAllah....

YAKIN - mudahkan perkataan ni... sapa2 pun bolehh cakap... malah budak kecik pun pandai cakap.... tapi untuk kita keluar dari comfort zone kepada zone kita sendiri akan menyebabkan kita gusar.. boleh ke aku ni? dan plzzzz jangan ada ayat2 negative seperti itu bermain di kepala kita kerana ia akan sedikit demi sedikit akan memakan semangat kita... smlm time pegi kelas, aku ada dengar radio pasal yakin ni... seorg ulama Imam Hambali , di penjarakan di sebabkan dia bercakap bahawa al-quran itu bukan makhluk dan wang bulanan yg diberikan oleh pemerintah sewaktu itu sebanyak 1000 dinar di tarik balik... dia tetap dengan pendirian nyer... walaupun apa, dia tetap menyatakan pendirian nyer itu.... dan dia yakin Allah bersama nyer... setelah di bebaskan dari penjara, pada tiap2 bulan ada seseorg yg datang ke rumahnya dan menyerahkan 1000 dinar... dia terkejut...dan org itu berkata, inilah ganjaran Allah kerana org bercakap benar.... - petikan dari Ust Zahazan... kat sini aku nak cakap ttg yakin.... kita kena yakin bila Nabi bersabda rezeki itu 9/10 adalah dari perniagaan... so kita yakin...

ada sorg kawan yg betul2 depan mata aku dia behenti keje dan depan mata aku jugak lah dia berjaya... time dia behenti keje dulu, mmg susah pada awal nyer.. dengan nak cari client nyer, nk bayar keta, rumah... susah... tp skrang, siap beli keta kat bini lagi, dapat beli rumah... client dah lebih 200 orang... so skrang, dah goyang kaki... alhamdulillah... ini depan mata aku saksikan... dia yakin rezki dari Allah... dan keyakinan kita pun kena tetapkan yg Allah akan beri rezeki kepada kita... yg penting kita kena jujur, istimaqah dan terus berusaha... insyaAllah, kita akan berjaya... okeh...




p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578

-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

2 comments:

blogger addict said...

thanks for sharing bro....usaha berterusan...hehehe...insyalah...dipermudahkan

en_me said...

vahhh.. lamer x singgah sinih bro.. ehehe, sampai gi vietnamm tewwww..