Friday, April 15, 2011

Biasa la, Janji Melayu - Jom Berubah...

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

alhamdulillah, kali ni nak bercakap ttg org melayu kita.... sedih aku mmg sedih.... semua org penah dengar, ala biasa la janji melayu.... bila berjanji je, biasa la janji melayu... ia di kaitkan dengan tidak menepati masa... kalau janji kul 9, belum tentu kul 9.15 sampai... biasa la janji melayu.... honestly kita kena berubah.. berubah menjadi janji Islam... kalau pukul 7, pukul 7 tu dah ada... bukan pukul 7 on da way... pakai baju pun on da way... baru mandi pun on da way... banyak menda kan on da way.... biasa la, tektik...

minggu lepas, hari sabtu...aku mmg ada kerja di bukit jelutong dekat shah alam... dari pagi aku duk sana... duk brain storming pasal satu tanah... solution to this land...the model that can be built...and etc... ptg tu ada org nak jumpa tengok rumah... so aku ok... satu kat seri kembangan dan aku ada kerja di kL... janji tengok rumah pukul 6 ptg... so dekat bukit jelutong pukul 5.15 ptg aku keluar... nk sampai ke seri kembangan pukul 6.. aku rasa mcm sempat.. then 10 minit kul 6 aku dah sampai... pecut pegi sana tak yah cakap la... huhuhu.. buyer punya pasal la kan... so 5 minit kul 6, aku call la buyer nak tengok rumah... tak angkat... aduh... then aku sms... tak balas jugakk... tak sedap dah hati aku.... kul 6 aku call lagi... tak angkat jugak... alamak... jadi ke tak ni... tak pe, aku relax je... kul 6.10 aku call lagi... tak angkat lagi... msg pun tak reply lagi... aku pk, tunggu la lagi 5 minit... kalau tak der gak, go to kL... so 6.13, buyer sms on da way... so, aku balas la, cepat skit sbb ada appointment lain... 6.18 buyer msg lagi... dalam 15minit lagi kot baru sampai... then aku cancel appointment ptg tu... 1st time aku buat... huhuhu... 6.18 + 15 minit yg belum tentu sampai dah jadi 6.33... janji pukul 6... so dah setengah jam di bazirkan begitu sahaja... bila aku cancel kan appointment ptg tu, buyer ni cakap bukan2... cakap aku ni berlagak dan lebih baik deal dgn cha ya nun alif dari org malayu.... mmg aku agak geram... bukan apa, at least kalau tak dapat nk datang awal, bgtau...senang nk arrange dgn org lain... ini, call 2 3 kali tak angkat, sms 13 minit baru balas... mana tak geram... kalau aku ni tak der benda lain ptg tu, sampai mlm aku boleh tunggu.... penah aku tunggu org sampai 2 jam... ok je... sbb dia bgtahu... so kita boleh arrange masa kita... mmg amat sakit hati.... so PUAN L, saya pun tak ingin deal dgn org yg tak tepati masa dan membuang masa org lain... then aku terus ke kL...

inilah kerjaya sebagai ejen hartanah... menunggu dan menunggu... bukan sekali 2 aku dapat or mengalami benda ni.. dah byk kali sangat... tp so far, kalau lambat buyer akan sms... aku pun selalu nyer akan call buyer for reminder at least 5 minutes before the time... time management mmg penting... even aku kalau lambat pun akan bgtau buyer... tak nak diorg tertunggu2... so, sikap org kita yg 'janji melayu' ni perlu di ubah... berubah untuk kebaikan apa la salah nyer... so far dalam real estate, mcm2 org aku penah buat appointment... yg aku paling heran org melayu kita ni, kalau janji dgn cha ya nun alif, boleh plak tepati... kenapa??? sbb org cha ya nun alif ni tepati masa dan org kita tak tepati masa??? so ada double standard kat situ... tapi kenapa??? tak pe la, masing2 boleh jawab dengan diri sendiri... tak kira lah dengan siapa, kita mesti firm... even dari soal masa, keputusan mahupun standard... apa yg kita cakap dgn org A, sama jugaklah dengan org B... jgn kalau dengan A cakap lain, dengan B pun cakap lain... jom berubah lah... janji lah dengan janji Islam.. tepat...

kira ni mcm luahan hati la kot... hahahhaa... bukan apa, kadang2 rasa gak down bila org cakap gitu... even kita tak salah pun, kita akan rasa negatif... sorg member cakap, sakit hati ni 5 minit je..lepas tu kena buang, kena lupakan... kalau tak melarat nanti... inilah kerjayaku sebagai ejen hartanah... kena sabar byk2 dan kena menjaga hati semua pihak...kalau janji dengan buyer dan ada owner or tenant plak rumah, ada 2 pihak kena jaga.. so kenalah berhati2... but, saya suka kerja saya... itu yg penting... okeh...

p/s : jika ayat2 dalam post ini memberi kesan kepada emosi pembaca, saya memohon maaf atas tulisan saya. tulisan ini hanyalah untuk ingatan kepada diri saya sendiri agar lebih bermotivasi, memberi kesedaran, keinsafan kepada saya agar lebih bersabar di masa hadapan...











p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578

-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

8 comments:

Matjoe said...

ni kes panazz

Suri Permata said...

Sabar Farhan :-) Mungkin Puan L tak terkena lagi dengan ejen cha ya nun alif. Pengalaman saya nak tengok rumah/apt yang nak dibeli, saya pula yg tertunggu2. Agaknya ejen2 cha ya nun alif yang saya nak jumpa tu fikir semua Melayu jenis suka buat 'janji Melayu', itu yg masing2 lambat sampai bila berjanji. Bukan sekali dua terkena macam tu, esp dengan ejen cha ya nun alif...

mat utie said...

nih la dugaan bro..benda ni jadikan kita lg tabah..

syen said...

n memang bikin panas bro.. terutama kita yang jenis menepati masa ni...

mat utie said...

according to my boss (cayanunalif), setiap kali sebelum pergi utk appmt, give a call 1st, klu xangkat, jgn pergi..

Jom2Lelong said...

re Matjie : panazz ni...huhuhu
re Suri Permata : mungkin... tak pe la, moga Puan L akan berubah...
re mat utie : insyaAllah, dugaan ni satu cabaran... mmg saya akan call dulu sblm pegi appointment...
re syen : haha..mmg panas...

wakif said...

Jgn amik port sgtlah bro pasal ni, ramai org mcm ni kat luar sana tu... Pedulikan mereka... Just move on.

Melayu ka cina ka india ka sama saja bro... Kita kan 1Malaysia.

Jom2Lelong said...

re wakif : tq bro.. just move on..