rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Monday, January 24, 2011

Pinjaman Kerajaan Beli Rumah

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

keyword : loan government, pinjaman perumahan, loan gomen

alhamdulillah, smlm sempat ke rumah sepupu yg baru naik rumah yg baru di beli... bagus sangat2 sbb muda2 dah beli rumah sendiri... oleh kerana sepupu aku ni penjawat awam, maka semalam duk berbahas la dengan aku pasal gomen ni bagi 100% loan... aku mmg argue la pasal menda ni... ada ke yg bagi 100% loan... kesimpulan yg aku nak ceritakan di sini ialah, kerajaan akan berikan pinjaman perumahan bergantung kepada kelayakan... sebagai contoh, kalau kelayakan seseorang tu 200k, tapi harga rumah 190k, so dia akan dapat 100% loan... yang penting dalam snp tu, tulis kurang dari 200k still lagi dapat 100% loan... yg menjadi persoalan sebenarnya ialah, wang deposit 10% untuk di bayar mula2 beli rumah tu... wang 10% akan dapat balik nanti... ramai yg kurang faham, ia mmg 100% loan, tapi kita kena dahulukan duit kita 10% tu dulu kemudian akan dapat la balik.... meh aku bagi satu contoh yg mudah....

Harga rumah : RM 200k
Deposit 10% : 20k
Pinjaman : RM 200k...

1st, kita kena la bayar deposit 10% kan bersamaan 20k... lepas tu kita dapat loan yang di berikan oleh kerajaan sebanyak 200k... so, duit 20k tu akan diberikan kepada lawyer dan lawyer akan berikan kembali kepada kita sbb 20k tu kita dah bayar mula2 dulu... so, di sini kira 100% loan la... ramai tak perasan kot...

yang bukan jadi 100% loan plak mcm ni... sebagai contoh kelayakan kita 200k, tapi rumah yg kita beli 220k... so pinjaman kerajaan hanya bagi 200k je, lagi 22k kita kena bayar sendiri... tu baru bukan 100% loan... di sini juga aku letak senarai kelayakan yang terbaru di keluarkan oleh BPP... korang boleh rujuk sana... banyak kes yg aku kendalikan berkenaan dengan pinjaman kerajaan ni... mmg agak leceh dan pembeli mahupun penjual kena sabar sikit... proses tak rumit, sama je mcm pinjaman bank, cuma BPP ada satu additional prosedure... ini yg mengambil masa sikit... tapi walau bagaimanapun, ia tetap akan settle jugak... alhamdulillah, setakat ini penjual dan pembeli rumah menggunakan loan kerajaan berjaya walaupun ambik masa sedikit lama...

sabtu dan ahad lepas, weekend bekerja bg aku... sabtu pagi2 lg ke Linggi, N9.. ada kerja yg tak boleh tak pegi... then balik ke Pantai Dalam sbb rumah client ada masalah kebocoran paip yg kronik sampai mengganggu jiran2.... so terpaksa take action dengan segera... kemudian ke Gombak plak membetulkan paiping bilik air yg mana telah tertangguh sampai 10bulan... penyewa asyik ke London, Paris, Jakarta...berjalan aje... sampai hari satu tu pun aku terpaksa buat appoitment 2 minggu awal... tu pun, dia terpaksa rushing balik dari Penang semata2 nak tunggu aku datang buat paiping tu...

ahad plak, pagi2 lagi ke N9 jugak sbb ambik langsir client... sbb client aku duk jauh2, so aku kena la buat on behalf diorg... pagi beli langsir then singgah makan umah sepupu aku tu... then ptg aku beli peti sejuk plak.. semua untuk client aku... sempat gak aku ke sebuah pangsapuri nk jual di vista impiana seri kembangan... kat bukit serdang tu... then balik rumah lembik... weekend mmg memenatkan... tp inilah kerja aku, inilah motivasi aku dan inilah kerjaya aku... kepuasan yang aku dapat, tak dapat nak cakap dengan kata2.. hehehe... minggu depan, nk pi jalan2 di pantai timur dan juga utara... nak pi makan angin skit... nk relaxkan diri, nk cari idea2 yg bagus dan juga nak plan benda2 yg di luar kotak... kadang2 idea tu nampak remeh, tapi bila ia jadi...boommmm.... hehehe... minggu lepas, aku sibuk dengan presentation kelas.. alhamdulillah, dpat buat yg terbaik.. tq rakan2 dari sime darby kerana banyak membantu... minggu ni plak, dapat relax skit kerana minggu depan ada lagi presentation... insyaAllah bulan 3 ni, aku bykkkkkk sangat masa free... dan dan mencongak dalam kepala nk buat apa, nk pi mana dan mcm2 la...

by da way, aku dpat byk email dari rakan2 nk tahu pasal sub sales, pasal lelong dan sebagainya... mmg aku jarang update blog skrang, tapi email still aku bukak 24 jam, 7 hari seminggu, 365 setahun... so, email je... nanti aku reply..insyaAllah... dannn sapa2 nak jual rumah, boleh la hire aku untuk jual rumah yea... special rate aku kasi.. kepada yg rekomen pun, dapat la skit buat2 minum kopi... nak isi borang kat atas tu pun boleh, nk call terus aku pun boleh... mana2 je... ingt lelong, jom2lelong...okeh...


p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578

-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

2 comments:

Suri Permata said...

Salam Farhan,

terima kasih atas jejak yang ditinggalkan, esp info ttg double transfer tu. Saya baru baca pengalaman Farhan terkena kes ni. Maknanya, saya perlu jumpa pemaju dan mohon kerjasama untuk buat direct transfer, kan? Kos sama mcm double transfer atau mcm mana tu Farhan?

Jom2Lelong said...

re Suri Permata : yurp betul.. kena jumpa dgn pemaju dan slow talk dgn diorg... kos akan jadi sekali sahaja dan mungkin owner kena bayar....