Thursday, November 4, 2010

Kadar Pembiayaan Rumah ke 3 ke atas hanya 70%

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

BNM Laksana 70 Peratus Nisbah Pinjaman Kepada Nilai Bagi Pembiayaan Rumah Ketiga

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) -- Bank Negara Malaysia Rabu mengumumkan pelaksanaan nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) maksimum sebanyak 70 peratus, berkuat kuasa serta merta yang akan terpakai bagi kemudahan pembiayaan rumah ketiga oleh peminjam.

Menurut bank pusat, kemudahan pembiayaan bagi pembelian rumah pertama dan kedua tidak terjejas dan peminjam akan terus memperoleh pembiayaan bagi pembelian ini pada paras LTV sekarang ini yang dikenakan bank individu berdasarkan kepada dasar kredit dalaman mereka.

"Langkah ini bertujuan untuk menyokong pasaran hartanah yang stabil dan mampan serta menggalakkan rumah mampu milik untuk orang ramai," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Menurut bank pusat itu, dengan harga hartanah kediaman meningkat dengan kukuh seiring dengan perkembangan ekonomi dan peningkatan paras pendapatan, trend pertumbuhan agregat kekal boleh diurus.

Bagaimanapun, lokasi khusus terutamanya dalam dan sekitar pusat bandar mengalami pertumbuhan pantas dalam jumlah urusniaga dan dalam harga rumah.

Bank Negara berkata ini terus disokong oleh kenaikan dalam pembiayaan yang disediakan untuk pelbagai pembelian unit oleh peminjam tunggal, yang menunjukkan kenaikan aktiviti pelaburan yang merupakan spekulatif, kata Bank Negara.

Ia berkata pelaksanaan nisbah LTV yang disasarkan itu dijangka menyederhanakan pelaburan yang banyak dan aktiviti spekulatif dalam pasaran hartanah kediaman yang menyebabkan kenaikan harga yang lebih tinggi daripada purata di lokasi sedemikian.

"Ini juga telah membawa kepada kenaikan dalam harga rumah di sekitar lokasi, dengan itu menyumbang kepada penurunan keseluruhan rumah mampu milik bagi pembeli rumah sebenar.

"Oleh itu langkah ini kekal menyokong objektif menggalakkan pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia yang terus menjadi agenda penting negara," kata bank pusat.

Dalam perkembangan lain, Bank Negara mengumumkan pengenalan program kemampuan kewangan, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan paras literasi kewangan, menggalakkan kewangan yang baik dan pengurusan hutang oleh rakyat Malaysia.

Program itu akan ditawarkan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit melalui cawangannya di seluruh negara dan akan bermula Januari 2011.

"Program ini bertujuan melengkapkan individu dengan pengetahuan untuk keputusan kewangan yang bertanggungjawab dengan mendapat pemahaman praktikal dan kemahiran dalam pengurusan wang dan hutang," katanya.

Bank Negara berkata program menyumbang ke arah mengekalkan kedudukan kewangan isirumah yang baik dan memastikan pengumpulan hutang sepadan dengan kemampuan isirumah, termasuk kemampuan mereka menyerap pelarasan kadar faedah dan potensi turun naik paras perbelanjaan dan pendapatan.

"Individu, terutamanya peminjam prospektif yang baru dan dewasa muda, digalakkan mengambil bahagian dalam program yang direka bentuk khas.

"Maklumat pelaksanaan program ini akan diumum pada Disember," katanya.

-- BERNAMA


terkejut gak aku smlm bila dengar benda ni... harap dapat sebarkan kepada kawan2 yang lain yea... pada aku, benda ni adalah sign kepada property bubble yang melanda di sesetengah tempat di Malaysia terutamanya di Lembah Klang... dalam mengekang property bubble ni, kerajaan terpaksa membuat kekangan terhadap pembiayaan rumah... nanti aku akan ulas benda ni, so far, aku tak dapat nak concentrate kerana ada beberapa kerja urgent nak buat... insyaAllah nanti aku update... ingt lelong, jom2lelong..okeh..


p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578>
>
-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

4 comments:

ojah said...

makin susahla nak buat pasif income tru hartanah pas ni.. on the positive side.. rega rumah tak over sangat and rumah lelong tak banyak pesaing cz ramai yg akan limited to 2 rumah jek...

ade loopholes ke agaknya?

Jom2Lelong said...

re ojah : mungkin pesaingan rumah lelong akan lebih terbuka kepada org yg byk duit dan org yg baru nk beli rumah pertama atau kedua...

loopholes is property bubble...

seri said...

mgkn ni masanye utk kita mula jual hartanah yg ada utk dptkn cash utk carik hartanah lain..?

apa komen en.farhan n apa strategi terbaik ye?..

Jom2Lelong said...

re seri : jual? saya rasa itu bukan pendekatan yg baik.. knp jual? adakah kawasan/lokasi tersebut akan merundum harga? depends la pada lokasi dan keperluan.. bg saya, sekali property tu boleh bg keuntungan, kita boleh simpan dan cuba cari yg lain..