Wednesday, July 13, 2011

Kena 'Pau' Di Lelong

Salam sejahtera buat pembaca yangg budiman, alhamdulillah...

fuhhh.. tajuk pun dah mcm KL Gangster dah... aku tak sure tajuk ni sesuai ke atau terlampau sangat... tapi itulah hakikat... sapa penah pegi lelong angkat tangan???? ohh ramai gakkk... ok2.... hehhehee... kisah ni masih lagi panas kat telinga aku... baru je 2 3 hari lepas... aku nak tulis, tapi lupa nak tulis... huhu.. aku mmg terkesan giler bila budak ni call aku... aku namakan budak ni MrZ... MrZ ni dah dapat rumah lelong hari tu.. alhamdulillah... aku tak sempat pun nk pegi, tapi aku cakap by fon... so, dapat la rumah tanpa org kacau... aku jugak dah bg conatct utk urusan lawyer...

aku dah bg nasihat, again n again..dont and dont terima tawaran dari mana2 org terutama encik ulat... tiap kali mrZ call, aku cakap benda ni... 2 3 hari lepas, dia call aku... "bang, saya masuk auction ni..." then dia cakap la apa terjadi kalau dot dot dot... aku jawab la dengan dot dot dot... suara mcm lain, aku pun tanya ni pesal... baru la dia citer.. minggu sblm ni dia kena pau RM2k... gilerrrr.. aku terus cakap, u ambik tawaran dari encik ulat ke? di jawab nyer... YA... habissss... so ni kira nak balas balik la ni... just forget itttt.... dia tanya aku kenapa?? diorg cabel besar beb.. jangan cari pasal dgn diorg...

meh aku citer kisah dia kena pau... dia masuk satu rumah... then, ada 6 org semua nyer, tp encik ulat dapat jumpa 5 org je dan mrZ salah sorg... oleh kerana mrZ ni amat baru berjinak2 dalam lelong ni, dia terima la tawaran... time auction, org yg terlepas sorg ni buat bidaan..so kira terbatal la janji tu kan.. then enZ pun bid la jugak.. then kalah.. encik ulat tarik mrZ suruh bayar diorg sbb katanyer langgar janji.. giler sungguh... then dia kata tak der duit... apa lagi, encik ulat panggil Ah Long datang suruh dia pinjam dengan Ah Long... aku dengar mmg terkejut beruk... sampai mcm tu sekali... aku rasa sbb dia ni nampak mcm boleh 'pau' kot.... so, di sbbkan takut, dia bayar jugak 2k... giler tak... sblm ni aku dah dengar siapa diorg ni... mmg aku pun terkejut bila member aku citer pasal encik ulat ni... bukan semua, tapi kebanyakan... nk citer, kita minum kopi... tapi kalau boleh, jangan deal k..plzzz....

so mrZ pun nak balas balik la kot2 dapat balik 2k tu... aku cakap kat dia jangan la... diorg mmg org cabel besar... mrZ tak kenal sesapa pun kat lelong tu... bahye giler... at least, pegi la dengan kawan... kalau org nk mintak deal, tolak elok2... tak yah nak kasar2... kat auction, aku mmg ada kawan kalau ada masalah... alhamdulillah, kalau ada org nak kawtim, aku suruh cakap dgn 'boss' aku... mmg kena ada cabel kalau selalu datang auction.. lama2 diorg kenal la siapa kita... so diorg pun kalau nak kawtim, dah tahu siapa nk contact...

pasal gaduh kat lelong... byk kali dah beb, tp bukan aku... kat mahkamah jalan duta siap kerusi terbang... giler tak... siap panggil pengawal lagi... tu kat mahkamah... kalau kat private auction ni, lagi la... ada yg bergaduh2... dulu depan mata aku time auction tak habis lagi, dah mula gaduh... aku tulis ni bukan nak menakutkan siapa yg nk masuk auction, tapi berhati2... jangan jadi mangsa... ramai je org masuk auction tak der apa2, tapi ada jugak yg kena... selalu nyer kat mega auction jarang la berlaku.. ni kes yg private auction.. so again, tak yah la nak deal k... kalau nk deal pun tak pe, tp make sure korang kenal siapa dia... kalau diorg tipu mcm mana??? aku penah deal dulu... sbb aku kenal siapa org tu, aku penah minum skali dgn dia dan dia mmg selalu ada kat auction... so berwaspada la pasal ni... aku tak nk dan tak suka kalau benda ni berlaku... rasa tak sedap la... so, harap2 korang sebar la benda aku cakap ni kepada sapa2 nk pi auction k... again, hati2...

aku harap, apa yg aku tulis ni sedikit sebanyak memberi pengajaran atau membantu korang dalam urusan masing2... aku cuba untuk menyampaikan apa yg termampu sahaja... mungkin tak semua aku buat betul dan aku memerlukan teguran membina dalam apa yg aku buat... aku hanya manusia biasa yang tidak lari dari melakukan kesalahan.. aku dan pihak jom2lelong memohon maaf sekiranya aku dan pihak jom2lelong terkasar bahasa pertuturan, terasa di hati kalian, mahupun menggangu emosi kalian dengan perkataan2 yg tidak sepatutnya di post ini... okeh...

p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578

-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

3 comments:

iris said...

solat dhuha dulu sebelum pergi auction. selawat banyak2 semasa pergi dan buat bodoh je lepas daftar tu, terus duduk kat kerusi dekat2 dgn makcik. Ini pengalaman saya lah.

en_me said...

salam ramadhan dan aidilfitri bro farhan tewww.. cuma nk bgtau, me dh berjaya jual 1 rumah lelong.. thanx for the info you give and share on this blog .. gudjobb bro

Jom2Lelong said...

re en_me : alhamdulillah dan tahniah.. selamat hari raye..maap zahir dan batin..