Friday, March 15, 2013

WIPV - Progress MyProject

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

alhamdulillah, jom sama2 kita panjatkan kesyukur sebanyak2nya kepada Yang Maha Perkasa, Yang Maha Agong - ALLAH Yang Maha Esa... sama2 kita banyak2kan selawat dan salam kita kepada junjungan Nabi Muhammad SAW... 

syukur, hari ni dapat berpeluang menaip...mencoret perkembangan seminggu dua ni... banyak cabaran, dugaan dan juga pengalaman dapat dikutip dalam tempoh masa ini... syukur sangat2.... pengalaman yang tidak dapat dibeli dengan wang, mahupun belajar dalam kelas... apa yang aku lalui ini, adalah telah diatur oleh Yang Maha Esa untuk aku belajar, untuk aku tahu, untuk aku mengalami segala perit jerih kehidupan bagi mempelajari ilmu sekarang bagi kemudahan dihari hadapan... syukran ya ALLAH... 

hari sabtu dan ahad lepas, selesai sudah WIPV... aku, Pn Junny dan Pie - kami bergabung untuk present WIPV ini... WIPV ini adalah merupakan satu2nya program yang menggalakkan peserta untuk membeli hartanah sebagai pelaburan secara perkongsian.. alhamdulillah, sikit sebanyak aku dapat la berkongsi pengalaman, pengetahuan dan juga perit jerih dalam bidang hartanah ini... yang penting, peserta paham..itu yang palingggg penting... petikan dari Pn Junny "Ada yang dah tanya, bila 2nd batch nk start plak? Well, selagi kami x puas hati dengan pencapaian pioneer batch kami dlm membina portfolio hartanah mengikut kumpulan mereka, maka selagi itulah kami tidak akan memulakan 2nd batch. Walau bagaimanapun, kami masih menerima jemputan untuk preview berkenaan WIPV ini memandangkan program ini merupakan satu2nya program yang menggalakkan peserta untuk membeli hartanah sebagai pelaburan secara perkongsian! "

Aku Mcm Peminta Sedekah

tajuk mcm hampeh kannn.... yes that isss.... aku honestly kalau sebolehnya nak tolong orang sebangsa dengan aku.... oleh kerana skrang aku kan tengah buat projek, so quiry dr PBT nak suruh pakai CnS untuk submit IWK... mencari la aku org CnS ni... contact sana sini... dapat la quotation beberapa orang... last sekali aku ambik la sorg ni... bila dah ambikk... nk tahu apa jadi??? (ya ALLAH, ampuni dosa2ku) aku tepon tak angkat, aku dah jadi gundah gulana la beb... 2 hari baru boleh dapat cakap.. then direct aku sound - kalau u banyak keje, i bagi kat orang lain... aku yang terhegeh2 telefon dia... serius mcm peminta sedekah... aku rasa tak leh nk cakap sbb rasa pun tak tahu nk cakap... huhuhu... lepas je aku sound, then barulah skrang dah ok... aku mintak time line... so far, hari ni alhamdulillah, semua berjalan lancar... aminn... maybe next week boleh present ke PBT dan pada masa yang masa boleh proceed ke IWK... aminnn.... semoga dipermudahkann... 

ohh before that... last week on Friday.. genap seminggu... aku mencari ada satu drawing sbb PBT arahkan untuk menilai kembali projek ni berdasarkan projek tu... dah seminggu aku mencari... tanya situ sini... last sekali aku call jugak PBT tu... pegawai handle tu kursus la, tak tahu la... banyak betul halangan... but then, akhirnya dapat jugak... syukurrrr.... so, bila minta dengan pegawai ni, boleh plak dia cakap tak der... so dia kasi no consultant - alhamdulillah then call consultant hari tu jugak boleh dapat... aku arahkan my staff pi collect terus lepas jumaat..  sepatutnya, setiap development PBT wajib ada drawing tu... walaupun dah berpuluh tahun projek tu... adoyaiii.... sblm tu, aku dah pakai org untuk cari..hehe.. dia pun cakap tak der jugak.. hohoho... aku tak bayar dia ok... -NO RASUAH-.... 

so settle la 2 bab tu... so skrang CnS boleh jalan... baru sat2 bercakap dengan dia.. Isnin jumpa PBT untuk tunjuk calculation tu.. alhamdulillah....

smlm plak aku interview contractor.... aku, my staff dan consultant... interview contractor... base on BQ yang kasi, kita nak finalize harga... dekat 2 jam gak la... aku as owner, ko jangan la nk kurang ajar beb.. cakap baik2 la... nk kasi job ni... ko duk perli2, sindir2 then time buat keje nanti mcm mana plak... ni bukan sikit ni beb... tak nak mengalah langsung... itulah perangai orang kita... even aku ni nampak muda, serius aku tahu aku paling muda... but give the respect!.. aku semalam senyappp... cakap pun benda yang penting je... banyak consultant and mystaff yg cakap...  group lain plak bagus... semua nampak perfect beb... then last part yang amat ridicilus... ada ke patut, minta pendahuluan untuk dia buat keje... helooooo... come on la... mana ada org claim dulu baru buat keje.. buat keje dulu... ko kena la ada modal... takkan semua aku nak kasi... bukan minta sikit2, 1st minta 40%..then aku cakap mahal giler... then turn ke 30%.. consultant tak setuju then last sekali 20%... ohh noo... if let say 20% tu pun aku tak setuju... giler ke apa... kalau kasi then lari.. mcm mana... come on la... itu maksudnya ko tak der modal nak buat kerja... ko bergantung harap kat owner... so tak der... stop it...

so far dari arkitek sampai la CnS semua bangsa aku... tapi sekarang, aku mencari kontraktor lagi dr bangsaku... tapi pilihan aku ada jugak kepada bangsa lain kerana kelebihan mereka.... aku masih lagi berfikir.. masih lagi brainstorm dgn partner... mencari solusi yang terbaik untuk baby projek ni.. 

aku yakin dan percaya - ALLAH mengaturkan yang terbaik untuk aku... aku memohon dan aku meminta denganNya untuk jadikan projek ini untuk dapat membantu ramai orang..setidak2nya ia dapat meningkat taraf hidup dan memudahkan ramai orang... aku amat berharap, setiap sen yang dikeluarkan tidak membazir dan tidak sia-sia... semoga ALLAH mempermudahkan projek ini... aminn

(projek apa? benci betul main tak nak cakap ni!!!)..hahaha... honestly, biarlah ia rahsia dulu... aku amat berterima kasih kerana aku tahu ada yang concern pasal ni... terima kasih banyak2 aku ucapkan atas doa dan juga harapan, niat korang untuk melihat projek ni berjaya... insyaALLAH, aku percaya...one day ia akan diketahui juga... sabar yea...sabarkan separuh dari iman... semoga doa, harapan dan niat korang hanya ALLAH sahaja yang dapat membalasnya...  aku hanyalah insan yang biasa, yang tiada upaya untuk lakukan segalanya tanpa bantuan dan pertolongan dari Yang Maha Esa... semoga dipermudahkan projek ini dan juga urusan pembaca semua... okeh.. selamat hari jumaat.... 

Gambar sekitar WIPV...

- Mock Auction -
 
- group discussion -

Meeting MyProject!!!



p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578
p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578

FARHAN
019.362 3578

Saya merupakan perunding hartanah berdaftar di RESCOM REALTY. Sekiranya anda bercadang untuk menjual rumah, hubungi saya untuk khidmat nasihat secara PERCUMA.



My Listing :
www.mudah.my/farhan
www.facebook.com/jom2lelong

3 comments:

ojah said...

nice one, walo tak paham apa projek tu hehe...

sayang org kita, nak bagi keje, alasan macam2..

all da best!

aBu YaZiD said...

Salam Bro Farhan,

Saya respect dengan cara bro deal dengan contractor, thats the right way.

Kalau ada apa2 saya boleh bantu, saya sedia bekerjasama dengan bro.

Fyi, my dad contractor, and i have alot of networking with indonesian workers. If anything, please contact me.

aBu
0173638560

Selamat Jamil said...

Bro, Good sharing. Tapi kalau ada update terkini sal hartanah, boleh la terus bagi info ye. Thanks