Wednesday, October 12, 2011

Sebulan Bercerita..........

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman,

alhamdulillah... dapat jugak aku mencuri masa untuk menaip coretan di laman blog ini... terima kasih, terima kasih kepada mereka yang sudi baca blog ini even lama tak update... ya, skrang mmg aku tak berapa free... sekrang ini ialah semester akhir aku kat uitm, thesis tak buat apa lagi+rangka pun masih tak tahu my supervisor terima ke tak... sbb esok baru nak present kat dia... pada masa yang sama, aku bersama kawan2 di RESCOM sambung belajar kat INSPEN.....kelas setiap hari sabtu.... lepas ni, setiap sabtu duk dalam kelas la... hehehe... tak pe la, utk masa depan...best jugak tu... but, alhamdulillah la sbb dapat... sbb dekat 100 org lebih mintak, tp terpilih hanya 50 org aje... syukur kepada Allah...

dekat sebulan dah aku tak update blog ini... banyak kejadian yang telah aku lalui sepanjang sebulan ini dan ia mencabar minda aku, mencabar kewangan aku dan mencabar iltizam aku.... bulan lepas, perkara yang paling aku ingt ialah my sis... aku masih ingt lagi, satu hari ahad bulan lepas sempat la aku melawat my sis kat rumah dia... time ni dia sakit perut... adoyaiii.... dah sebulan lebih dah duk sakit perut je... pegi 3 klinik dah, semua cakap tak der apa2... sakit biasa... hari isnin esok nyer, aku dapat msg dari abg ipar aku... kakak aku selamat menjalani pembedahan da~~.... terkejut beruk aku... terus aku call, dia cakap apa ntah... terus aku ke hospital... baru je dia sedar... biasa la, sakit pun rancak gak la bercerita apa yg berlaku... 3 klinik yg check ni tak leh bg satu apa jadah pun dia ni sakit yg kritikal... pompuan mesti tau ni... ECTOPIC PREGNANCY... pagi isnin tu, dia pengsan... my brother in law papah pun terlepas... mcm layu giler... very lucky my brother in law skrang ni tak keje... dapat cuti belajar... so duk rumah... nasib baik betul... nak tak nak angkat gak masuk dalam keta terus ke hospital kat balakong... masuk je emergency, terus dr buat diagnosis, then bgtau ada beberapa kemungkinan... then dalam masa sejam je doctor decide kena buat pembedahan segera... perggghhhh... then my sis decide... do it... so bedah belah petang... alhamdulillah.. lepas tu ok... alhamdulillah umur my sis panjang.. kalau la benda lama sikit je lagi... mmg habis la... ni kata doctor la... sbb my sis ni dah sakit perut sejak raya tu lagi... apo la minah ni... yg aku heran tu, klinik tu tak dapat detect tu... bila pecah, mmg tak dpat nak di selamatkan lagi dah... mungkin ada hikmah bila Allah bagi ujian mcm ni... kena la fikir... aku cakap selamba je dgn kakak aku ni... mesti ko ada buat salah kan... cuba ko fikir... ni antara ayat2 aku cakap pada dia time malam tu kat hospital... aku close dgn kakak aku ni.. aku penah tinggal dgn dia dulu lepas dia kawin... byk la benda yg berlaku susah senang... ohh satu lagi... kat hospital ni mmg best giler... patient tak ramai... tapi bill mmg fuhhh... insuran plak tak cover di hospital ni... huhuhu..tak pe la, duit boleh cari... kesihatan, mana boleh beli... kan kan kan....

cerita pasal ejen cha ya nun alif... kejadian ni berlaku minggu lepas di salah sebuah rumah aku nak jual.... aku tgh tunggu buyer datang tgk rumah... so, aku sampai awal, duk je la dalam keta...ada sekor cha ya nun alif ni gi depan rumah tu... dengan selamba nyer, buang ikatan banner aku... celaka betul.. aku pun keluar la... apa lagi, bertekak la kat situ... owner ada kat dalam rumah, terus owner jerit... tahu pun kecut... aku siap ambik no plate kete lagi.. nasib aku tak ambik gambar muke dia... banggang giler... kotor giler buat keje... dah la rumah tu aku dapat exclusive... rasa tak puas hati lagi ni... huhuhu... geram giler... kalau la aku tak der time tu, ada la banner aku tu dia buang campak kot... ni la biler buat bisness main kotor..nasib ko bukan islam...

ni just knowledge utk kita sama2 kongsi... mesti korang perasan kan yang Hong Leong dah bergabung dengan EON... tahu kan... tapi korang tahu tak, penggabungan ke dua bank ini adalah yang bersejarah dalam malaysia.. bukan sbb isu masuk court yg EON bank tak nak jual tapi entiti dalam ke 2 buah bank ini... inilah penggabungan 2 buah bank ISLAMIK yang pertama berlaku di Malaysia... sebelum2 ini, tak der lagi islamik bank yang bergabung... so penggabungan ini dapat menentukan benchmark atau cara penentuan penggabungan 2 buah bank islam ini... ramai penganalisis dan juga org industri nak tahu mcmmana diorg buat penggabungan bank islamik ini kerana kita tahu, ia amat berbeza dengan cara konvensional..

bulan lepas, banyak deal berlaku dan alhamdulillah syukur atas nikmat Allah berikan kepada aku dan keluarga... alhamdulillah... bulan lepas gak aku bergaduh dengan buyer... tapi settle dengan baik.... pengakhiran itu lebih baik dari permulaan... ye la, orang nak marah kan... aku biarkan apa dia nak cakap.... then habis dia cakap, aku solve... at least kita akan jadi pendengar yang baik... biar dia lepaskan apa yg terbuku, biar dia releasekan semua.. then baru la kita bercakap... aku tak benda mcm ni berlaku... secara psikologi nyer tak bagus beb... tapi alhamdulillah, buyer tersebut redha.. kalau ada rezeki dia, ada lah aku cakap... so, bersabar yea... kesilapan dia lakukan ialah, dia cancelkan loan dia dengan bsn... wahal, dia tak perlu pun nak cancel... biar je, selagi tak sign offer letter, tak der effect apa pun... benda dah separuh jalan dia sendiri yg cancel... so, aku tak leh cakap apa2 la... at least, dapat la nasihat aku dulu... dia rahsiakan benda ni dari wife dia.. huhuhu... tak baik mcm tu bro... insyaAllah, kalau ada rezeki tak kemana...

sapa ada rumah @ penaga mas angkat tangan... satu..dua...tiga...tiga org je?? heheehe... ok, kes penaga mas sekarang ni dah masuk tahap tepu kot... aku pun tak berapa sure... aku ada satu rumah yg dalam proses jual kat sana... dah masuk tahun ke 2 kot... tak settle2 lagi... kenapa tak settle yea??? smlm aku dah find out kenapa ia tak settle.. sekarang ni ada 3 pihak...1-pemaju, 2-JMB dan 3-Jones .... pada disember 2009, pihak 3 telah menyerahkan segala kutipan maintenance kepada pihak 2... masalah timbul bila, time selepas disember 2009... sebagai contoh, januari 2010 pihak 2 yg dah take over kan, dan aku bayar segala tunggakan aku kat pihak 2... pada masa yg sama pihak 3 claim yg tunggakan sebelum disember 2009 tu kena bayar kat pihak dia (3)... so sekarang bila aku dah bayar kat pihak 2, pihak 2 tak nak kasi kat pihak 3 kerana pihak 3 main cakap mulut tanpa ada hitam putih dan account yg di audit... so, pihak 2 meragui la amount yg di minta oleh pihak 3.. pada masa yg sama, pihak PTG telah mengenakan denda kepada pihak 2 kerana tak keluarkan lagi strata title.. mcm mana nk keluar sbb pihak 1 nak jugak pihak 2 membayar kepada pihak 3... sekarang ni pihak 2 telah menyaman pihak 3... ponin jugak la aku duk tengok masalah ni... yg jadi mangsa, aku dan juga buyer... geram nyer... bila tanya bila nak settle agak2 nyer, the answers is -DONT KNOW-... kesian giler my buyer...tiap2 bulan bayar sewa dan bayar interest bank... huhuhu...

hujung bulan 9 ada berita yg tak sedap aku terima... tak yah la aku cakap apa berita nya, tapi ia melibatkan kerjaya aku jugak... masih lagi aku ingt kata2 seorg kawan, kalau lah benda ni jadi, adakah ko boleh maintain mcm diri ko skrang??? betul kata nyer... kalau lah aku dapat benda tu, mungkin aku tak jadi mcm sekarang kot... lgpun aku tak berharap pun pasal tu... tp kalau ada rezeki ada la kot... kalau tak der, tak pe sbb rezeki tu Allah yg kasi... tp sedikit sebanyak ada jugak la perasaan keciwa dlm diri ni... itu lumrah kita as seorang manusia biasa..tp hendaklah kita cepat sedar dan yakin bahawa rezeki itu Allah tentukan... sabar ok...

sapa kat sini 1st time nak beli rumah???? angkat tangan tinggi-tinggi... ok2, turun tangannnn.... hahahhahaha... mcm budak2 plak... main angkat tangan.. teringat zaman sekolah... nak jawab soklan angkat tangan... kalau nak kena soal tu, tunduk jee... hahaha.. ok, 1st time buyer... beware ok... berhati2 beli rumah skrang ni... banyak sangat penipuan dan juga diorg ni licik berselindung di sebalik nama company.... honestly kalau beli dengan ejen hartanah mcm aku nih :

1- better check dulu betul ke mamat ni ejen hartanah...
2 - kalau tengok rumah dengan ejen, minta bisness card
3 - dalam bisness card ada no tepon ofis, so call ofis dia dan tanya status ejen ni... ..kot2 ofis tu dah bungkus ker...
4 - nak lagi sahih, check kat BOVEA - board of valuer and estate agent sama ada company tu berdaftar ataupun company haram...

meh aku bagi contoh aku la... aku kan ejen hartanah.... meh kita create situasi...

"nama saya farhan,ejen dari rescom" ye ke mamat ni... check kat www.rescom.my... - oh betul la....
"ini card saya, no ofis ada di card tu" hidup lagi ke syarikat ni dan tanya ejen ni masih aktif atau sebaliknya... call - 03-89254654 - oh ada lagi....
check kat bovea... http://www.lppeh.gov.my/list.php?page=6&regNo=&companyName=R&address=&status=&orderBy=companyName - oh betul2 wujud....

so boleh la teruskan deal.... ingt dan sentiasa beringat, jangan sekali-kali bayar deposit secara cash kepada ejen... bank in ke akaun company diorang.... sbb aku ada 3 kes ejen makan duit deposit buyer... so berhati2 la yea... at least, kalau ke akaun company, nk buat report ke atau terjadi apa2 senang... boleh cari company atau report ke bovea... tapi kalau kat orang, hilang la...

hopefully, benda ni berguna kepada sesapa pertama kali nak beli rumah ok... ataupun kepada first time beli rumah or kali pertama nak beli rumah or buy first home or beli rumah pertama or apa lagi maksud yang sama k... sebar2kan lah... lepas bayar deposit, nanti jumpa ejen untuk dapatkan resit dan juga LOF - letter of purchase... kalau boleh, dapatkan secepat mungkin... sbb kalau lagi cepat, lagi cepat la boleh buat loan.. sbb dengan LOF ni dah boleh buat loan.. tak payah nak tunggu S&P... orait... hopefully benda ni berguna... insyaAllah... sharing is caring....

persoalan commentar :

salam nk tanya ..saya ingin beli rumah arwah ayah saya tetapi rumah tu masih belum memiliki geran sebelum ni pernah dapat surat dari pemaju tetapi tiada maklum balas dari kami untuk dapatkan geran tersebut..jadi apakah proses utk saya membeli rumah tersebut.mohon bantuan

- geran tersebut mungkin berada dalam simpanan lawyer pemaju dan mungkin pihak ayah encik belum membayar bayaran tentang geran tersebut kalau ada... cuba follow up dengan pemaju ataupun dengan lawyer ayah encik buat s&p dulu.... jika pemaju dah bangkrap, hendaklah hubungi liquidator yg take over pemaju tersebut... kalau nak tahu siapa liquidator ni kena ke pejabat insolvensi..maklumat tersebut ada di sana... so skrang ni, better call pemaju dan lawyer dahulu.... harap ia dapat membantu Mad Maddock....

bulan ni aku terkejut dengan kematian abang angkat aku.... huhuhu.... tak tahu nak cakap... tapi dia dah banyak bagi motivasi kat aku... aku rasa korang pun penah tengok muke dia kat tv mahupun internet... abang angkat aku ni femes jugak la.... nama dia... Steve Job... hehehehhe.... jangan mere... dia banyak memberi inspirasi kepada usahawan untuk terus berusaha dan berjaya... berkorban tidak boleh lari dari salah satu benda yang mesti di tempuhi... lakukan benda yang kita suka... do what u love.. do what u passion.. dan sentiasa belajar dan belajar... ramai org yg berjaya tak belajar tinggi2.. bukan kerana tak nak belajar, tapi tak der kesempatan nak belajar... mungkin di himpit kesusahan, terpaksa berkorban demi keluarga dan mcm2 lagi... mereka ini bijak dan berjaya dalam perniagaan melalui pengalaman diorg.... semangat yang kental juga memainkan peranan yang penting... so, motivasi dalam diri kena sentiasa di cambah hari ke hari... ada satu buku, the power of positive thinking... aku tak sure sapa author buku ni... ia amat menarik.... mmg betul, kalau kita selalu berfikiran +ve, ia akan memberi kita power atau semangat yang lebih... kita akan ada confident dan kita yakin dengan tindakan kita... hopefully, kita akan selalu berfikiran +ve setiap hari... insyaAllah.... okeh...




p/s : Ingin Jual @ Sewa rumah...Hubungi Farhan - 019-3623578

p/s : Want to SELL or RENT property, call Farhan - 019-3623578


FARHAN
019.362 3578

-Kenapa Sewa Kalau Boleh Beli--jom2lelong mengalu-alukan comment dari pembaca... Kita bukan sekadar untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk menjadi kenalan, rakan dan taulan di masa hadapan...InsyaALLAH..

4 comments:

zz said...

Salam, nk tanya kalo tenancy agreement tuk rumah & shop lot sama @ lain? Biasanya berapa charge lawyer untuk 2 jenis agreement ni?? TQ..

Ibrahim said...

bro....

sama la kita problem meGA PENAGA MAS...
KAH KAH KAH.. TAK TAU NAK GELAK PADA SAPAER.. GELAK PADA DIRI SENDIRI LA...

AKU REFER DGN jmb , DEVELOPER tuntut ~200k.. pastu baru lah nak sign apa2 pun.. account takde.. apa pun takde minta gitu je.. dgr citer nak bawa court.. kalu settle pun 3thn la.. sabar je la..

kalu 1 rumah takpe.. ini dah kuar modal ntah la...

jadi.. apa strategi kau handle penaga.. tunggu & lihat ke.. SNP ada yg aku dah cancelkan dgn buyer..

Jom2Lelong said...

re zz : TA untuk rumah dan shop lot tak banyak beza.. beza pun dalam isi kandungan TA tersebut.. lawyer charge depends.. kalau utk rumah ada yg 200, shop lot mahal sikit..

re ibrahim : mmg pun... krisis betul.. JMB dah hire Ahmeena Aziz utk bawa kes ni ke court.. bukan ko punya kes dah ok ke??? tiap2 minggu aku jumpa Ahmeena Aziz.. dia cakap kes ko dah settle.. tu la, dont put all the egg on 1 basket bro... hehehehe....

Mohamad Zarif said...

Bro, aku pun penah kena mcm lu jgk, dtg blk rumah aku jual tu, banner dh kena cabut, diorg ni mmg kuang hajar, buyer dh tgk rumah, aku call owner, owner inform baru je org byr booking. Sakit hati btul....huhu...